Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysiowe serducho

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanka
margaryna 10 dag
woda 2 szklanka
jajko 6 sztuka
śmietana 30% 0.5 litra
czekolada gorzka 1/2 tabliczka
czekolada mleczna 1/2 tabliczka
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysiowe serducho

Wodę zagotowujemy z margaryną i solą.Gdy margaryna będzie stopiona, wsypujemy mąkę, zmniejszamy ogień.Trzymamy jeszcze na ogniu jeszcze ok. 3 min. by mąka traciła smak surowizny. Mieszamy cały czas.Zdejmujemy z ognia. Przekładamy do miski i studzimy, ale nie do końca.Jak ciasto jest jeszcze ciepłe dodajemy po jednym jajku i mieszamy. Przekładamy do szprycy, wyciskamy kształt serca na blachę wyłożoną nasmarowanym olejem papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 10-15 w 220 st.Następnie zmniejszamy do 180 st i pieczemy ok. 30min. Pamiętajmy, że im większe ciasto ptysiowe, tym pieczemy dłużej. Jeszcze ciepłe ciasto przekrawamy na pól.
Schłodzoną śmietankę ubić ze śmietanfixem. Dodajemy cukry, startą czekoladę i trochę wiórek kokosowych.Mieszamy. Kremem przekładamy Ciasto.Przykrywamy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 15.01.2014 11:32
fajny przepis
pestka 09.04.2013 07:21
bardzo ciekawy pomysł
Fiffi 08.04.2013 22:16
fajnie się prezentuje
Luka Li 06.03.2013 12:15
Ciekawy pomysł! Ciasto ptysiowe jest świetne, daje dużo możliwości!
IwonaDD 06.03.2013 11:26
bardzo pomysłowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak