Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie ze śmietaną i mascarpone

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 100 ml
woda 1 szkl
margaryna 2/3 kostki
cukier 2 łyżki
mąka 230 g
jajko 6 szt
śmietana 1 l
cukier 100 g / do śmietany
serek mascarpone 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie ze śmietaną i mascarpone

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy mleko i wodę podgrzewamy ,dodajemy margarynę ,gdy się roztopi ,wsypujemy mąkę z cukrem i mieszamy do takiego połączenia jak na fotce ,gotujemy cały czas mięszając ok 5 minut . Studzimy.
Krok 1 - Ptysie ze śmietaną  i mascarpone foto
2
Do przestudzonej masy ,wbijamy jajka i ucieramy do uzyskania gładkiej masy .
Krok 2 - Ptysie ze śmietaną  i mascarpone foto
3
Tak powinno wyglądać gotowe ciasto ,ja używam jajek od moich kur i ciasto jest mocno żółte , nakładamy do rękawa i z dużą końcówką wyciskamy na brytfannę , ja robiłam różne kształty , pieczemy ok 20 min w tem 200st po czym dosuszam w tem 50 st ok 30 min , ciasta starczyło na 2 formy z piekarnia to znaczy piekłam dwie partie .
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno ja używam tylko 36% nigdy nie robię tego z 30% bo oblatuje wodą , w osobnej misce miksuję mascarpone i łączę składniki , nakładam masę do dekoratora i przekładam już ostudzone ptysie :)
Krok 3 - Ptysie ze śmietaną  i mascarpone foto
4
Gotowe , pachnące można spożywać odrazu .
Krok 4 - Ptysie ze śmietaną  i mascarpone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 19.12.2012 11:58
och , to faktycznie poezja....
Anna133 20.11.2012 14:22
Ewa daj znać czy smakowały ?
ewka1978 19.11.2012 20:12
wyglądają obłędnie. Jutro spróbuję zrobić
Anna133 19.11.2012 11:30
Szkoda , że tak szybko znikają ,tyle pracy , tyle zmywania ,a chwila degustacji trwa tak krótko :D
sylwia / sytofala 18.11.2012 23:20
pyszna klasyka , w smakowitej odsłonie
Beatris 18.11.2012 23:19
Z prawdziwą bitą śmietaną i dodatkiem mascarpone musiały niebiańsko smakować.
czekoladka_m 18.11.2012 18:35
wyglądają jak te z cukierni:)
justys759 18.11.2012 16:27
wyglądają wyśmienicie :)
bietka 18.11.2012 15:16
ale pychota
Anna133 18.11.2012 15:07
Powinny być z masą budyniową , bądz z margaryny ,ale u nas w domu już nie robimy takich mas, wszyscy wolą masy śmietanowe , więc takie robię często a jeszcze jak się doda mascarpone to już poezja ;)
miszelka 18.11.2012 14:46
na pewno pycha :)
Anna133 18.11.2012 14:27
Ktoś kto wymyślił ciasto parzone , jest genialny , można je robić na różne sposoby i zawsze smakuje pysznie .
babajaga1969 18.11.2012 14:24
pyszniutkie i kuszące :))
adelajda 18.11.2012 14:24
lubię ptysie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak