Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z kremem karpatka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
masło 100 g
jajko 4 szt
mleko 1/2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
proszek o pieczena 1 szczypta
cukier 1 łyżka
mleko 3,2% 700 ml
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
żółtko jajek 2 szt
masło 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z kremem karpatka

Wodę z mlekiem i masłem zagotować w rondelku, dodać mąkę i sól. Mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek. Zdjać z ognia i ostudzić.

Dodać jajka i połączyć w całość za pomocą miksera. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę do piczenia wyłożyć papierem i wycisnąć na nią szprycą okrągłe kopczyki, zachowujac kilkucentymetrowa odległość. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut, aż będą złociste.

Mąkę rozprowadzić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego rozrobioną w mleku mąkę. Zagotować i ostudzić.

W misce utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami. Na koniec łyżką dodawać przestudzony budyń. Połączyć wszystko za pomocą miksera w jednolitą, puszystą masę.

Ptysie poprzecinać ostrym nożem na pół, masę przełożyć do szprycy i napełnić nim nasze słodkości Przykryć wierzchnią warstwą i posypać cukrem pudrem. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak