Ptysie z kremem karmelowo - morelowym

Ptysie z kremem karmelowo - morelowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    100 g
  • masło

    50 g
  • jajko

    4 szt
  • orzechy włoskie

    80 g
  • morele z puszki

    3-4 szt
  • śmietana kwaśna,gęsta

    100 g
  • konfitura morelowa

    100 g
  • olej

    50 ml
  • sok z cytryny

    z 1/2 szt
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżki
  • cukier

    100 g
  • sól

    5 g
  • cukier puder

    do posypania
  • twaróg

    500 (chudy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu.
Sok cytrynowy zagotować z konfiturą morelową.
Następnie połączyć z żelatyną, wymieszać.
Dodać twaróg i śmietanę.
Całość ponownie wymieszać, wstawić na godzinę do lodówki.
Zagotować 100ml wody z masłem, łyżeczką cukru i szczyptą soli.
Wsypać mąkę, mieszać tak długo, aż ciasto zacznie łatwo odchodzić od dna garnka. Przełożyć do miski, wbić jajko, wymieszać.
Kolejno wbijać pozostałe jajka.
Ciasto ptysiowe przełożyć do szprycki, wycisnąć 8 ptysiów na wyłożoną pergaminem blachę.
Piec 25-30 minut w temperaturze 225 stopni.
Ciastka wyjąć z pieca, natychmiast przekroić.
Skarmelizować 100 g cukru, lekko przestudzić, trochę karmelu przełożyć widelcem na wierzchy ciastek. Pozostały karmel podgrzać, dodać orzechy włoskie, wymieszać. Masę przełożyć na posmarowaną olejem (50 ml) porcelanową płytkę, odłożyć do zastygnięcia, połamać na małe kawałki. Morele osączyć, pokroić na cząstki. Spody ptysiów wypełnić przygotowanym kremem, cząstkami moreli i orzechami.
Przykryć karmelowymi wierzchami, można posypać pozostałym cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krzysztof42 06.12.2011 16:30
bardzo smaczne ,polecam
ewelina/bunia 05.07.2011 20:32
pycha
SmacznaPyza 11.09.2010 11:16
dawno nie robiłam ptyśków a tak je lubimy...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat