Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z frużeliną malinową i bitą śmietaną.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

woda 1 szklanka
masło lub margaryna 12,5 dag
mąka tortowa 1 szklanka
jajko 3 sztuki

Frużelina

maliny świeże 25 dag
gorąca woda niewielka ilość
mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
woda zimna 50 ml
cukier do smaku

Krem śmietankowy

śmietana kremowa 30% 330 ml
cukier puder do smaku

Dodatkowo

cukier puder do oprószenia

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z frużeliną malinową i bitą śmietaną.

Czy jest coś lepszego, niż pyszny ptyś? Idealny na podwieczorek, mnóstwo słodkiej bitej śmietany i lekko kwaśne owoce...zapewniam, że na jednym się nie skończy.

Wykonanie:

1. Ciasto: Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem ( ja tak zrobiłam ). Gdy masa będzie jednolita i gęsta przekładamy ją do miski i bardzo dokładnie studzimy.

2. Następnie do zimnej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste.

3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do worka cukierniczego i na suchą niczym nie wyłożoną ani nie posmarowaną blaszkę wyciskamy rozetki, wielkości takiej jakie chcemy mieć ptysie. Następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone ptysie studzimy i przekrawamy na pół.

4. Frużelina: Maliny myjemy i osuszamy, następnie przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody, tak żeby się nie przypaliły, a maliny i tak nam puszczą sok, następnie zagotowujemy z cukrem do smaku. Mąkę rozpuszczamy w zimnej wodzie i wlewamy do gotujących się malin, mieszamy i chwilę gotujemy, aż maliny trochę zgęstnieją. Następnie lekko studzimy.

5. Tak przygotowaną frużelinę nakładamy do przekrojonych spodów ptysi i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

6. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno ( najlepiej w wysokim naczyniu ), następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy. Krem śmietankowy przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy porcje na frużelinę. Nakładamy wierzchy ciasta i oprószamy cukrem pudrem.

7. Ptysie są gotowe do podania. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 15.09.2016 06:09
Dziękuję:)
Patrycja33 02.09.2016 09:44
wspaniale slodkosci :-)
Renataj 29.08.2016 11:58
Pyszniutkie:)
Babeczka35 24.08.2016 18:36
Dziękuję:)
gusia1000 23.08.2016 23:49
Pyszne są.
Babeczka35 23.08.2016 14:01
Dziękuję:)
mirosława4 23.08.2016 11:24
wyśmienite !
Edith85 23.08.2016 10:54
Super wyglądają
sezamek 23.08.2016 10:11
to jest dobre :)
w mojej kuchni 23.08.2016 09:17
dobry przepis
kasia.s 23.08.2016 08:08
Palce lizać :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak