Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z bitą śmietaną.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 250 ml
margaryna 125 g
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 4 sztuki
śmietana 30% 330 ml
cukier puder
fix do śmietany 1 opakowanie
cukier waniliowy 1,5 łyżeczki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z bitą śmietaną.

Do rondelka przelać wodę i włożyć do niej margarynę oraz dosypać szczyptę soli. Nastawić margarynę z wodą i solą na podgrzewanie na niedużym płomieniu. Gdy margaryna z wodą będzie się gotować dosypać do nich mąkę i wszystko mieszać dalej podgrzewając, aż ciasto będzie odchodzić od rondelka, odstawać od dna. Odchodzącą od garnka masę na ptysie zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Gdy masa ostygnie zmiksować ją z jajkami kolejno wbijając do masy po jednym jajku i ucierając ją mikserem. Blachę piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Na blachę z papierem nakładać łyżką porcje surowego jeszcze ciasta ptysiowego robiąc między ptysiami odstępy, gdyż całkiem sporo urosną. Blachę wypełnioną surowymi jeszcze ptysiami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ptysie przez około 25 – 30 minut, aż będą złociste. Upieczone ptysie odstawić na chwilę do wystygnięcia, a gdy ostygną przekrajać je na pół. Śmietanę 30% tłuszczu ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru oraz z cukrem waniliowym i śmietan – fixem. Przekrojone ptysie wypełniać, przekładać ubitą słodką, bitą śmietaną. Złożone i wypełnione bitą śmietaną ptysie posypywać z wierzchu cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

engie23 20.03.2015 11:37
apetycznie wygląda
bietka 20.03.2015 09:06
to ja poproszę jednego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak