Ptysie z bitą śmietaną.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    250 ml
  • margaryna

    125 g
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajko

    4 sztuki
  • śmietana 30%

    330 ml
  • cukier puder

  • fix do śmietany

    1 opakowanie
  • cukier waniliowy

    1,5 łyżeczki
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rondelka przelać wodę i włożyć do niej margarynę oraz dosypać szczyptę soli. Nastawić margarynę z wodą i solą na podgrzewanie na niedużym płomieniu. Gdy margaryna z wodą będzie się gotować dosypać do nich mąkę i wszystko mieszać dalej podgrzewając, aż ciasto będzie odchodzić od rondelka, odstawać od dna. Odchodzącą od garnka masę na ptysie zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Gdy masa ostygnie zmiksować ją z jajkami kolejno wbijając do masy po jednym jajku i ucierając ją mikserem. Blachę piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Na blachę z papierem nakładać łyżką porcje surowego jeszcze ciasta ptysiowego robiąc między ptysiami odstępy, gdyż całkiem sporo urosną. Blachę wypełnioną surowymi jeszcze ptysiami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ptysie przez około 25 – 30 minut, aż będą złociste. Upieczone ptysie odstawić na chwilę do wystygnięcia, a gdy ostygną przekrajać je na pół. Śmietanę 30% tłuszczu ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru oraz z cukrem waniliowym i śmietan – fixem. Przekrojone ptysie wypełniać, przekładać ubitą słodką, bitą śmietaną. Złożone i wypełnione bitą śmietaną ptysie posypywać z wierzchu cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
engie23 20.03.2015 11:37
apetycznie wygląda
bietka 20.03.2015 09:06
to ja poproszę jednego :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat