Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z bitą śmietaną
Gdy masło się rozpuści, garnek zdjąć z ognia i wsypać przesianą mąkę. Wstawić na mały ogień i energicznie mieszać, aby powstała masa się nie przypaliła i aby nie powstały grudki.
Powstałą masę odstawić na chwilę, aż masa lekko ostygnie.
Do ciepłej – ale nie gorącej -masy dodawać po jednym jajku i energicznie ubijać na gładką masę.
Z gotowej masy, za pomocą szprycy, lub zwykłą łyżką, uformować okrągłe ciastka. Piec w temperaturze około 220-240 stopni przez 20-25 minut. Podczas pieczenia nie obniżać temperatury ani nie otwierać piekarnika, gdyż ptysie opadną.
Śmietaną ubić na sztywno. Można ją do smaku dosłodzić cukrem lub cukrem waniliowym.
Wystudzone ptysie przekroić na pół i napełnić bitą śmietaną. Przykryć wierzchnią częścią ptysia i obsypać cukrem pudrem.