Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 1 szklanka
woda 1 szklanka
margaryna 10 dag
cukier waniliowy 15 gram
jajko 4
sól szczypta
cukier puder do posypania

Do przełożenia

śmietana 36% 1 szklanka
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie

Wodę, margarynę, cukier waniliowy i sól gotujemy razem, gdy całość się zagotuje dodajemy mąkę. Mieszamy do jednolitej masy, następnie odstawiamy do wystudzenia. Przestygniętą masę ucieramy z jajkami, gdy wszystko dobrze zmieszamy (żeby nie było grudek), najlepiej szprycką wyciskamy kulki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Podczas pieczenie nie można uchylać drzwi piekarnika. Gdy się upieką odstawiamy je do wystygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem, gdy ptysie wystygną, kroimy je na pół w poprzek i przekładamy bitą śmietaną. Na koniec możemy posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 03.03.2016 17:48
dawno nie piekłam a bardzo je lubimy :)
jasiek 03.03.2016 17:17
nie ma to jak domowe
Madzai 03.03.2016 16:48
Ale pyszne :)
Katrina.u 03.03.2016 15:47
pyszne słodkości :))
jagoda5913 03.03.2016 11:49
pyszne deser
IZABELA29 03.03.2016 11:23
Smakowite te ptyski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak