Ptysie

Ptysie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1 i1/2 kostki
  • jajko

    3 sztuki
  • mleko 3,2%

    400 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
  • skórka z cytryny

    2 łyżki
  • karp

    1 na karpatkę, gotowe
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ptysie

Ciasto karpatkowe należy przygotować według przepisu podanego na opakowaniu dodając masło i jajka. Tak przygotowane ciasto wyciskać szprycą na wyłożoną pergaminem blaszkę( powinno wyjść około 25- 30 ptysiów). Piec je przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni. Po ostudzeniu przekroić je. Z mleka, proszku do kremu karpatkowego należy zagotować budyń. Dodać do go po przestudzeniu do utartego masła wraz ze skórką cytrynową. Masą nadziewać ptysie. Posypać cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

IKrakowianka 03.03.2013 19:39
te ptysie wyglądają pysznie
Katarzyna/kate1980 28.03.2012 20:18
super
manaika 02.03.2012 22:39
super!
Wacław 02.08.2011 10:15
pyszny deser
patusia 14.04.2011 18:37
Uwielbiam takie słodkości :)
kotlet 12.03.2011 18:24
pyszności
iknkirke 15.01.2011 13:57
pycha
rakow2
rakow2 10.01.2011 14:59
wszystkie misie lubią ptysie
patusia 19.12.2010 01:08
Aż nabrałam ochoty na ptysie :)
Ewelina43
Ewelina43 17.11.2010 14:43
moje ulubione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat