Ptysie

Ptysie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1 i1/2 kostki
  • jajka

    3 sztuki
  • mleko 3,2%

    400 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
  • skórka z cytryny

    2 łyżki
  • karp

    1 na karpatkę, gotowe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto karpatkowe należy przygotować według przepisu podanego na opakowaniu dodając masło i jajka. Tak przygotowane ciasto wyciskać szprycą na wyłożoną pergaminem blaszkę( powinno wyjść około 25- 30 ptysiów). Piec je przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni. Po ostudzeniu przekroić je. Z mleka, proszku do kremu karpatkowego należy zagotować budyń. Dodać do go po przestudzeniu do utartego masła wraz ze skórką cytrynową. Masą nadziewać ptysie. Posypać cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

03.03.2013 19:39
te ptysie wyglądają pysznie

Katarzyna/kate1980

28.03.2012 20:18
super

manaika

02.03.2012 22:39
super!

Wacław

02.08.2011 10:15
pyszny deser

patusia

14.04.2011 18:37
Uwielbiam takie słodkości :)

kotlet

12.03.2011 18:24
pyszności

iknkirke

15.01.2011 13:57
pycha

rakow2

10.01.2011 14:59
wszystkie misie lubią ptysie

patusia

19.12.2010 01:08
Aż nabrałam ochoty na ptysie :)

Ewelina43

17.11.2010 14:43
moje ulubione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat