Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptasie mleczko z gruszkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka tortowa 1 szkl.
jajko 4 szt.
cukier 1 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Ptasie mleczko

bita śmietana w proszku 2 op.
mleko 2 szkl.
galaretka owoce leśne 2 op.
woda 500 ml

Dodatkowo

galaretka truskawkowa 1 op.
woda 500 ml
gruszki w zalewie 1 słój

Przepis i sposób przygotowania na: Ptasie mleczko z gruszkami

Najpierw należy przygotować biszkopt. Jajka rozbić - rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie dodawać po 1 żółtku. Do mąki wsypać proszek do pieczenia i dodać ją do ubitych jajek, wymieszać na najniższych obrotach. Ciasto przełożyć na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą blachę. Piec w tem 180 stopni przez około 25-30 minut.

Ugotować galaretki o smaku owoców leśnych w 500ml wody. Pozostawić je do wystygnięcia, kiedy zaczną tężeć można zacząć ubijać bitą śmietanę.
Schłodzone mleko ubić ze śnieżkami w proszku. Następnie dodać przygotowaną galaretką. Wszystko wymieszać i wlać na ostudzony biszkopt.

Gdy masa stężeje dodać na górę pokrojone w kawałki gruszki. Na górę wylać ugotowaną i schłodzoną galaretkę truskawkową.

Całość pozostawić w zimnym miejscu na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 24.12.2015 16:39
pyszny deserek
Damiano
Damiano 24.11.2015 08:22
pyszny deser
Franciszek 24.11.2015 00:20
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak