Ptasie mleczko cytrynowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2
  • cukier

    1/3 szkl
  • mąka

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • marmolada

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników zrobić biszkopt i upiec.Posmarować marmoladą.
MASA PIANKOWA:
puszka skondensowanego mleka nie słodzonego;
galaretka cytrynowa;
łyżka żelatyny;
1 łyżka cukru pudru;
polewa czekoladowa;
Mleko schłodzić w lodówce.Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku, ostudzić.Mleko podzielić na 2 części.Do jednej wlać tężejącą galaretkę i miksować 8-10 min, aż powstanie puszysta masa.Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, wlać do drugiej połowy mleka, dodać cukier puder i miksować 8-10 min.Obie masy wylać kolejno na biszkopt z marmoladą.Wstawić do lodówki.Po zastygnięciu polać polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jodaj 27.10.2012 16:35
uwielbiam ptasie mleczko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat