PSZENNO-ŻYTNIE RACUSZKI BEZ JAJEK I TŁUSZCZU

PSZENNO-ŻYTNIE RACUSZKI BEZ JAJEK I TŁUSZCZU

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    100 g
  • mąka żytnia

    100 g
  • otręby żytnie

    20 g
  • drożdże suche

    1 op
  • mleko

    300 ml-1,5%
  • cukier

    10 g
  • skórka z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - PSZENNO-ŻYTNIE RACUSZKI BEZ JAJEK I TŁUSZCZU foto
Do miski przesiać obie mąki. Dodać otręby cukier i drożdże. Wymieszać.
Krok 2 - PSZENNO-ŻYTNIE RACUSZKI BEZ JAJEK I TŁUSZCZU foto
Posypać skórka z cytryny. Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Ja mieszałam 5 minut i ciasto było dobrze wyrobione i gęste jak śmietana.
Krok 3 - PSZENNO-ŻYTNIE RACUSZKI BEZ JAJEK I TŁUSZCZU foto
Przykryć folia i odstawić na około 30 minut aby dobrze wyrosło.
Krok 4 - PSZENNO-ŻYTNIE RACUSZKI BEZ JAJEK I TŁUSZCZU foto
Po tym czasie patelnię dobrze rozgrzać ale bez tłuszczu i kłaść łyżką ciasto. Gdy na wierzchniej stronie pojawią się pęcherzyki powietrza,obrócić na drugą stronę i lekko docisnąć. Dopiec na rumiano. Podawać z owocami lub dżemem. Smacznego

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Laila2786 06.03.2017 11:58
świetne placuszki
Maridka19 29.01.2016 08:29
Muszą być pyszne :)
Marta1986 28.01.2016 22:08
bardzo smaczne
Franciszek 28.01.2016 21:10
dobry pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat