Przepis i sposób przygotowania na: Pszenno-żytni chleb na zakwasie
chleb na zakwasie
Zakwas:
1 DZIEŃ:
np 8:00 rano. do wysokiego naczynia wsypać 100g mąki żytniej i 100 ml wody wymieszać do powstania jednolitej masy (konsystencja gęstej śmietany). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do następnego dnia.
2 DZIEŃ:
Te same proporcje mąki i wody co poprzedniego dnia dodajemy do zaczynu i odstawiamy.
Tę czynność wykonujemy do 7 dni. Zakwas powinien pracować, czyli powinny pojawić się bąbelki i powinien zmieniać zapach na bardziej kwaśny.
Gdy będziemy robić chleb i odlewać zakwas do mąki, odkładamy pół szklanki zakwasu i jeżeli w najbliższym czasie będziemy robić znowu chleb należy go w ten sam sposób dokarmiać, jeżeli nie zamierzamy robić chleba wkładamy zakwas do lodówki.
Chleb na zakwasie:
Wsypujemy mąki do dużej miski, wsypujemy sól - mieszamy obie mąki z solą. Następnie w letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. Do mąki wlewamy zakwas i wodę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto tak, aby było luźniejsze.
Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na noc.
Z rana rozgrzewamy piekarnik wraz z garnkiem na chleb na 250°C na 10 min.
Do rozgrzanego naczynia przekładamy ciasto i przykrywamy.
Pieczemy 40-45 min w 200°C następnie odkrywamy chleb i pieczemy 10 min do zarumienienia się skórki.
Upieczony chleb odwracamy i stukamy w spód do wydania głuchego dźwięku wtedy chleb jest upieczony prawidłowo. Gotowy chleb odkładamy na kratkę do ostygnięcia.
SMACZNEGO !