Pszenno-żytni chleb na zakwasie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszny i domowy chleb na zakwasie. Chrupiący chleb domowej roboty. Zobacz przepis na żytni chleb na zakwasie.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zakwas:

  • mąka żytnia

    100 g
  • woda

    100 ml

Chleb:

  • mąka żytnia

    500 g
  • mąka pszenna typ 650

    500 g
  • zakwas

    250 g
  • woda letnia

    500 ml
  • drożdże świeże

    15 g
  • sól

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

chleb na zakwasie

Zakwas:
1 DZIEŃ:

np 8:00 rano. do wysokiego naczynia wsypać 100g mąki żytniej i 100 ml wody wymieszać do powstania jednolitej masy (konsystencja gęstej śmietany). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do następnego dnia.

2 DZIEŃ:

Te same proporcje mąki i wody co poprzedniego dnia dodajemy do zaczynu i odstawiamy.
Tę czynność wykonujemy do 7 dni. Zakwas powinien pracować, czyli powinny pojawić się bąbelki i powinien zmieniać zapach na bardziej kwaśny.

Gdy będziemy robić chleb i odlewać zakwas do mąki, odkładamy pół szklanki zakwasu i jeżeli w najbliższym czasie będziemy robić znowu chleb należy go w ten sam sposób dokarmiać, jeżeli nie zamierzamy robić chleba wkładamy zakwas do lodówki.

Chleb na zakwasie:
Wsypujemy mąki do dużej miski, wsypujemy sól - mieszamy obie mąki z solą. Następnie w letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. Do mąki wlewamy zakwas i wodę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto tak, aby było luźniejsze.

Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na noc.

Z rana rozgrzewamy piekarnik wraz z garnkiem na chleb na 250°C na 10 min.
Do rozgrzanego naczynia przekładamy ciasto i przykrywamy.

Pieczemy 40-45 min w 200°C następnie odkrywamy chleb i pieczemy 10 min do zarumienienia się skórki.

Upieczony chleb odwracamy i stukamy w spód do wydania głuchego dźwięku wtedy chleb jest upieczony prawidłowo. Gotowy chleb odkładamy na kratkę do ostygnięcia.

SMACZNEGO !

 

 

Gorącego ani ciepłego chleba nie rozkrajamy, ponieważ szybciej czerstwieje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat