Przepis i sposób przygotowania na: Pstrągi faszerowane z sałatką " uśmiech lata"
Przygotować farsz: cebule obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle. Filet rybny drobno posiekać, połączyć z posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo, surowym żółtkiem, usmażoną cebulą, koperkiem i przyprawami. Ryby nadziać farszem, włóżyć do koszyczków, posmarować oliwą i zapiekać na gorącym ruszcie po 10-12 min z każdej strony. Ryby podczas pieczenia często odwracać i smarować oliwą.
Przygotować sałatkę: Warzywa ( oprócz pomidora) oczyścić , opłukać i ugotować oddzielnie w posolonej wodzie. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, seler i marchewkę w małą kostkę. Pomidor sparzyć, obrać, oczyścić z pestek i również pokroić w małą kostkę. Kalafior podzielić na małe różyczki. Jajka pokroić na ósemki. Warzywa połączyć, posypać przyprawą do sałatek, doprawić do smaku, polać majonezem i wymieszać. Sałatkę przybrać kaparami i jajkiem.