Pstrąg z grilla z masłem cytrynowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg

    4 szt
  • cytryna

    1 szt
  • masło

    80 g
  • natka pietruszki

    1 szt
  • sól

    1 szt
  • pieprz

    1 szr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cytrynę sparzamy wrzątkiem, osuszamy papierowym ręcznikiem i ścieramy skórkę (bez albedo) na tarce o drobnych oczkach.

Pstrągi dokładnie czyścimy, delikatnie usuwamy oczy (Jeśli nie przeszkadza Wam patrzące na Was jedzenie, możecie je zostawić :D Ja zdecydowanie wolę, aby pstrąg na talerzu nie miał oczu :)) Płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

Obsypujemy z obu stron odrobiną soli i pieprzu. Układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka każdej ryby wkładamy gałązkę natki pietruszki.

Zawijamy folię i odstawiamy na około 30-60 minut.



W tym czasie siekamy drobno pozostałą natkę pietruszki (bez łodyżek).

Dodajemy ją do miękkiego masła wraz ze skórką z cytryny i 2-3 łyżkami soku. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki, aby masło nieco stwardniało.



Pstrągi pieczemy z obu stron na rozgrzanym grillu około 12-15 minut.

Na gorące pstrągi układamy cienkie plasterki masła.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 23.04.2014 14:27
doskonały pstrąg
malina 13.01.2014 14:46
pstrąg - pycha
Katarzyna/kate1980 09.07.2013 22:23
zawsze robię z masłem czosnkowym, ale koniecznie muszę spróbować z tym cytrynowym
Ania321 09.07.2013 00:03
rybka z grilla - coś, co lubię :)
Bernadeta1 08.07.2013 23:06
pyszna taka rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat