Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg z grilla z masłem cytrynowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pstrąg 4 szt
cytryna 1 szt
masło 80 g
natka pietruszki 1 szt
sól 1 szt
pieprz 1 szr

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg z grilla z masłem cytrynowym

Cytrynę sparzamy wrzątkiem, osuszamy papierowym ręcznikiem i ścieramy skórkę (bez albedo) na tarce o drobnych oczkach.

Pstrągi dokładnie czyścimy, delikatnie usuwamy oczy (Jeśli nie przeszkadza Wam patrzące na Was jedzenie, możecie je zostawić :D Ja zdecydowanie wolę, aby pstrąg na talerzu nie miał oczu :)) Płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

Obsypujemy z obu stron odrobiną soli i pieprzu. Układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka każdej ryby wkładamy gałązkę natki pietruszki.

Zawijamy folię i odstawiamy na około 30-60 minut.



W tym czasie siekamy drobno pozostałą natkę pietruszki (bez łodyżek).

Dodajemy ją do miękkiego masła wraz ze skórką z cytryny i 2-3 łyżkami soku. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki, aby masło nieco stwardniało.



Pstrągi pieczemy z obu stron na rozgrzanym grillu około 12-15 minut.

Na gorące pstrągi układamy cienkie plasterki masła.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 23.04.2014 14:27
doskonały pstrąg
malina 13.01.2014 14:46
pstrąg - pycha
Katarzyna/kate1980 09.07.2013 22:23
zawsze robię z masłem czosnkowym, ale koniecznie muszę spróbować z tym cytrynowym
Ania321 09.07.2013 00:03
rybka z grilla - coś, co lubię :)
Bernadeta1 08.07.2013 23:06
pyszna taka rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak