Pstrąg w szynce parmeńskiej z szalotkami i pomidorami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrag filet

    25 dag
  • łosoś filet

    5 dag
  • żółtko

    1 szt
  • szynka parmeńska

    5 dag
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • bulion drobiowy

    100 ml
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    100 ml
  • masło

    5 dag
  • pomidor

    1 szt
  • szalotka

    1 szt
  • pietruszka zielona

  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet pstrąga dzielimy na 2 części, marynujemy w soku z cytryny z tymiankiem, solą i pieprzem.
Łososia siekamy i mieszamy z posiekaną pietruszką i łyżką masła, skrapiamy cytryną.
Pstrąga obsmażamy z jednej strony, składamy na pół i obsmażamy powstałe strony.
Cieniutkie plastry szynki parmeńskiej smarujemy farszem z łososia, kładziemy pstrąga i zawijamy w szynkę.
Smażymy chwilę na klarowanym maśle z dodatkiem tymianku, na wolnym ogniu.
Przekładamy do średnio nagrzanego pieca.
Przygotowujemy sos.
Do bulionu wlewamy śmietankę, podbijamy masłem i żółtkiem. Doprawiamy solą ,pieprzem i świeżym tymiankiem. Sos powinien się zagęścić.
Plastry szalotki poddusić w winie z dodatkiem bulionu, soli, pieprzu i natki pietruszki.
Podsmażyć lekko plastry pomidora.
Niespodziankę rybną podajemy w towarzystwie plastrów pomidora z szalotką. Wokół wylewamy sos.
Delektując się tym bardzo urozmaiconym daniem ,ale dobrze skomponowanym smakowo, nie bardzo wiemy czy jemy już pstrąga ,czy może jeszcze łososia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ssylwiaa 08.10.2013 11:11
lubię pstrąga, super pomysł na jego przygotowanie ;)
Jusiaa 08.10.2013 09:13
bardzo ciekawe
usmiech 08.10.2013 08:00
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat