pstrąg pieczony w soli

pstrąg pieczony w soli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg patroszony

    2 sztuki ryby
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 kg
  • limonki

    1-2 sztuki
  • natka kolendry

    1 pęczek
  • oliwa

    1/4 szklanki (oliwa extra)
  • posiekana zielenina

    dekoracja
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - pstrąg pieczony w soli foto
Można użyć każdy wypatroszony rodzaj ryby w całości.
Pstrągi wypatroszone opłukać.
Pokroić limonki w plastry, opłukać kolendrę lub inne zioła.
Kolendrą i limonkami nadziać ryby.
Krok 2 - pstrąg pieczony w soli foto
Sól morską gruboziarnistą wymieszać z odrobiną zimnej wody.
Następnie na dno emaliowanej blachy lub w innego naczynia żaroodpornego wysypać warstwą soli. Na nią ułożyć ryby i przykryć grubą warstwą soli.
Płetwa ogonowa czy głowa może wystawać, gdyż i tak się ich nie je.

W niektórych przepisach można spotkać wersję soli wymieszanej z ubitymi białkami. Białka dodaje się dla zwiększenia "lepkości" soli. Bez też sól ładnie przywiera.
Krok 3 - pstrąg pieczony w soli foto
Naczynie z rybami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 do 40 minut. Sól się lekko zrumieni.
Krok 4 - pstrąg pieczony w soli foto
Sól twardnieje podczas pieczenia, po wyjęciu z piekarnika za pomącą noża i łyżki należy odłupać ją od ryby.
Krok 5 - pstrąg pieczony w soli foto
Rybę przed podaniem polać oliwą, posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Posypać pieprzem. Solić nie trzeba, sól przechodzi do mięsa ryby do odpowiedniego stopnia nasycenia. Na pewno nie będzie za słona.
Te niebieskie kwiatki to ogórecznik.
Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 14.02.2015 15:25
przepiękna rybka,szkoda ją zjeśc
olkaaa 08.05.2014 07:35
uwielbiam pstrąga
Christopher 25.04.2014 22:13
Rybka pysznie przyrządzona.
Beata999 25.04.2014 22:05
Piękny pstrąg.
Katarzyna/kate1980 25.04.2014 22:01
jak tylko będę miała świeżego pstrąga skorzystam z przepisu
Kejti 25.04.2014 19:14
Uwielbiam pstrągi,a ten wygląda pysznie i zgłodniałam :-)
luna76 25.04.2014 19:00
Pięknie się prezentuje :)
Katarzyna59 25.04.2014 18:37
wspaniała rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat