Przepis i sposób przygotowania na: Przyprawa warzywna uniwersalna - bez soli
Listki selera i lubczyku (bez grubej łodygi) oraz natkę pietruszki i koperek drobno posiekać. Por pokroić jak najdrobniej.
Szerokie blaszki wyłożyć woskowanym papierem do pieczenia i cienką warstwą rozłożyć warzywa - osobno marchewkę, osobno jasne warzywa, a na oddzielnej blaszce zieleninę i por.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 65-70*C.
Wsunąć blaszki z warzywami, a drzwiczki piekarnika pozostawić lekko uchylone, wkładając w nie trzonek drewnianej łyżki lub kilka razy złożoną ściereczkę.
Warzywa często sprawdzać, mieszać i zamieniać miejscami blaszki.
Pilnować zieleniny, aby nie przeschła, bo straci kolor i aromat.
Warzywa ostudzić, wsypać do dużej miski i ostrożnie rozgnieść kawałki pałką od makutry albo dłonią.
Kiedy warzywa są sypkie dokładnie je wymieszać z zieleniną. Przełożyć do szczelnych słoiczków.
~ Stosować do zup, sosów, farszu, bigosu, gulaszu, wszelkich wywarów, duszonych warzyw, zapiekanek czy pasztetów.