Przepis i sposób przygotowania na: Przyprawa korzenna do pierników i nie tylko ...
Do ciężkiego dużego moździerza (najlepiej granitowego) wsypać przyprawy w ziarenkach i utłuc je, a następnie rozetrzeć wałkiem.
Przyprawę przesiać przez jak najdrobniejsze sitko wprost do przypraw mielonych.
To, co pozostanie na sitku ponownie wsypać do moździerza i jeszcze raz starannie rozetrzeć.
Przyprawy wsypać do szczelnego słoika, pozostawić kilka minut, aby ostygły (rozcieranie w moździerzu podnosi ich temperaturę !), zakręcić następnie pokrywką, a potem potrząsać kilka minut, aż dobrze się połączą.
Można to również zrobić w malakserze z plastikowym mieszadłem.
Nie polecam mielenia przypraw w elektrycznym młynku, ponieważ tworzy on zupełnie miałką mączkę, przez co przyprawy zmieniają swój smak i aromat, a także łatwiej zbrylają się podczas przechowywania.
Taka domowa przyprawa ma kilka podstawowych zalet:
* można jej użyć nie tylko do piernika i pierniczków, ale też do grzanego piwa i wina, do deserów, do mięs i ryb
* nie zawiera proszku do pieczenia, ani cukru - jak niektóre kupne mieszanki
* nie zawiera wypełniaczy w postaci mąki oraz kakao
* można w pełni zapanować nad proporcjami dodawanych składników