Przepis i sposób przygotowania na: Przepis na wigilijny barszcz i uszka z grzybami
Święta Bożego Narodzenia to idealny czas na zrobienie wyjątkowych dań. Do ich grona na pewno zalicza się barszcz czerwony na zakwasie buraczanym. Jest to doskonała propozycja na pierwsze danie w Wigilię oraz inne święta.
Dowiedz się:
- jak przygotować aromatyczny barszcz czerwony
- jak zrobić uszka z bezmięsnym farszem
- jak zrobić zakwas buraczany
Przygotowanie zakwasu:
1. Buraki umyj, obierz i pokrój w plasterki.
2. Wodę zagotuj z solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Następnie ostudź.
3. Do dużego słoja lub kamionki przełóż buraki, dodaj obrane ząbki czosnku, razowy chleb i zalej wcześniej zagotowaną wodą z zielem angielskim i liściem laurowym.
4. Naczynie przykryj gazą i odstaw w chłodne miejsce. Zakwas powinien stać 5-6 dni.
5. Jeśli na wierzchu pojawi się piana, delikatnie zdejmij ją za pomocą łyżki.
Przygotowanie uszek z grzybami:
1. Grzyby dokładnie opłucz i zalej wodą. Odstaw na całą noc.
2. Następnego dnia gotuj grzyby przez około 30-35 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły.
3. Ugotowane grzyby odcedź i odstaw do ostygnięcia.
4. Pokrój cebulę w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę. Następnie dodaj do niej drobno posiekane grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek.
5. Smaż całość przez kilka minut, pod koniec dodaj bułkę tartą.
6. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Przygotowanie ciasta:
1. W misce połącz mąkę z olejem i stopniowo dodawaj ciepłą wodę. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie elastyczne.
2. Podziel ciasto na kawałki. Każdy z nich rozwałkuj na stolnicy na cienki placek (można go podsypać mąką).
3. Z rozwałkowanego ciasta wykrój kółka (np. foremką lub literatką).
4. Na środek nałóż niewielką ilość farszu, ciasto złóż na pół i sklej jak pieroga. Następnie połącz ze sobą oba końce pieroga, w środku zostawiając dziurkę.
5. Uszka ułóż na desce posypanej mąką i przykryj ściereczką.
6. Gotowe uszka wrzucaj partiami do osolonego wrzątku i gotuj przez około 1-2 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmij je na talerz za pomocą cedzakowej łyżki.
Przygotowanie czerwonego barszczu:
1. Do garnka dodaj obraną włoszczyznę (marchew, seler, pietruszka, por), ząbki czosnku pokrojone w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie i owoc jałowca.
2. Zalej wodą, dodaj opaloną palnikiem cebulę i wypłukane suszone grzyby. Gotuj wywar na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie.
3. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Pod koniec gotowania dodaj do wywaru starte buraki, tymianek i majeranek (po około 1 łyżce) oraz dopraw do smaku solą, pieprzem, ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny.
4. Gotuj całość na małym ogniu przez około 15-20 minut. Następnie zdejmij garnek z palnika i pozostaw na 2-3 godziny.
Po tym czasie przecedź zupę i podgrzej – ważne, aby go nie zagotować!
5. Na koniec dodaj 1 litr zakwasu i podgrzej. Uważaj, żeby barszcz się nie zagotował. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem.