Przepis i sposób przygotowania na: Medaliony drobiowe w sezamie z farszem pieczarkowym
1. Farsz: Cebulę posiekać,pieczarki obrać umyć pokroić drobno.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać pieczarki.
Dusić do odparowania płynu, w między czasie doprawić solą i pieprzem.
Wsypać ser żółty, wymieszać.
2. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśnięte z mleka kajzerki oraz wbić jajko,doprawić solą i pieprzem.
Masę mięsną wyrobić rękoma do połączenia się składników.
3. Na dłoni rozpłaszczać porcję mięsa, na środek kłaść po łyżce farszu,skleić brzegi a następnie lekko spłaszczyć, tworząc medalion.
4. Panierka: Bułkę tartą wymieszać z sezamem.
Każdy medalion obtaczać w panierce z obu stron.
5. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, na rumiano z każdej strony