Medaliony drobiowe w sezamie z farszem pieczarkowym

Medaliony drobiowe w sezamie z farszem pieczarkowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Delikatne, soczyste medaliony z fileta indyczego, z farszem pieczarkowym z dodatkiem sera żółtego i cebuli. Kotlety oblepione sezamem i usmażone na maśle klarowanym niezwykle zyskują na smaku.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • mięso mielone indycze

    1 kg
  • kajzerka

    2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 łyżeczka
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • masło klarowane

    4 łyżki

Farsz:

  • pieczarki

    1 kg
  • cebule

    2 sztuki
  • ser żółty starty

    250 g
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • masło klarowane

    2 łyżki

Panierka:

  • tarta bułka

    1 szklanka
  • sezam

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Farsz: Cebulę posiekać,pieczarki obrać umyć pokroić drobno.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać pieczarki.
Dusić do odparowania płynu, w między czasie doprawić solą i pieprzem.
Wsypać ser żółty, wymieszać.
2. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśnięte z mleka kajzerki oraz wbić jajko,doprawić solą i pieprzem.
Masę mięsną wyrobić rękoma do połączenia się składników.
3. Na dłoni rozpłaszczać porcję mięsa, na środek kłaść po łyżce farszu,skleić brzegi a następnie lekko spłaszczyć, tworząc medalion.
4. Panierka: Bułkę tartą wymieszać z sezamem.
Każdy medalion obtaczać w panierce z obu stron.
5. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, na rumiano z każdej strony

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat