Pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu

Pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • soczewica czerwona

    400 g
  • twaróg

    200 g
  • cebula

    2 szt
  • papryka czerwona

    2 szt
  • papryczka chilli

    1/2 szt
  • ząbek czosnku

    4 szt
  • jaja

    2 szt
  • bułka tarta

    80 g
  • cząber

    1 łyżka
  • suszony majeranek Prymat

    1 łyżka
  • posiekane listki tymianku

    1 łyżka
  • słonecznik łuskany

    3 łyżki
  • olej

  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • kostka rosołowa

    1 szt
  • bułka tarta

Dodatkowo

  • jogurt naturalny

    150 g
  • ząbki czosnku

    1-2 szt
  • papryka ostra mielona

    1/4 łyżeczki
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • suszone pomidory

    1-2 szt
  • posiekane listki tymianku

    1 łyżeczka
  • cytryna

    1/2 szt
  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebule i podsmażamy. Papryki słodkie i peperoni myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Często mieszając smażymy wszystko. Soczewice przebieramy i płuczemy. kostkę rosołową rozpuszczamy w 3 szklankach ciepłej wody, zalewamy soczewicę i dodajemy do cebuli i papryki. Zmniejszamy palnik i gotujemy bez przykrycia aż soczewica wchłonie cały bulion ok. 15-20 minut, pilnując żeby się nie przypaliło. Dodajemy cząber, majeranek i świeży tymianek. Odstawiamy aby masa przestygła. Do masy dodajemy ser, jajka, słonecznik oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wyrabiamy. Z masy formujemy niewielkie medaliony, na patelni rozgrzewamy olej. Medaliony obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Brokuł płuczemy pod zimną wodą i dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku gotujemy posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Brokuły wrzucamy do wrzątku i częściowo przykryte gotujemy przez 4-5 minut. Ugotowane brokuły wyławiamy i wkładamy na kilka minut do miski z bardzo zimną wodą (do wody można dodać kilka kostek lodu). Odcedzamy brokuł na sitku.

Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy zioła, suszone pomidory i czosnek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i jeszcze raz mieszamy.

Medaliony z soczewicy i twarogu podajemy z brokułem i sosem jogurtowo czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

norweska20

07.07.2015 01:14
apetycznie i smacznie

berys18

15.12.2014 10:34
pięknie prezentuje sie całość

Kolorowa

14.12.2014 20:33
Pyszny obiad !

IKrakowianka

14.12.2014 15:44
podoba mi się ten przepis

Edith85

14.12.2014 13:09
Bardzo lubię czerwoną soczewicę, przepis porywam :)

R'n'G Kitchen

14.12.2014 11:14
Świetny przepis ,mniam!

erym

14.12.2014 10:51
uwielbiam soczewice w kazdej postaci, dziekuje za przepis...

Ewelina1991

14.12.2014 09:29
pysznie się prezentuje

gosia56

14.12.2014 09:18
na pewno pyszne;)

norweska20

13.12.2014 22:28
smakowite połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat