Przepis i sposób przygotowania na: Przepiórki w pieluszkach.
w środku wyczyścić.
Odcinam gruczoł kuprowy, sprawdzam, czy nie wymagane jest oczyszczenie
z pozostałych stosin piór.
Następnie nacieram je z wierzchu solą, pieprzem.
Cebulę i czosnek siekam, szklę na patelni. Dodaję pasztet, mieszam z cebulą i podsmażam
razem na oleju rzepakowym. Pasztetem, najlepiej lekko przestudzonym, nadziewam przepiórki.
Plasterkami szynki obwijam otwór, którym wciskałam nadzienie
i obwiązuję je gruba nitką
dokładnie, aby zapobiec wydostawaniu się nadzienia podczas pieczenia.
Tak przygotowanie ptaki układam na blasze, na folii aluminiowej. Nacieram je
olejem rzepakowym, posypuję tymiankiem i wkładam do piekarnika.
Piekę ok. 30-40 minut w 180 stopniach.