Przekładany piernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    1 3\\4 szklanki
  • masło

    125 g
  • jajka

    3
  • cukier

    1\\2 szklanki
  • kakao

    1,5 łyżki
  • miód

    20 g
  • smietana 18%

    3 łyżki
  • Polewa:

  • do przełożenia:

  • dżem śliwkowy

    290 g
  • powidła śliwkowe

    290 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło wyjęte wcześnie z lodówki utrzeć z cukrem dodając kolejno po jednym żółtku i ucieramy dalej., następnie dodajemy ,miód najlepiej płynny, mąkę z przyprawą, kakao i śmietaną a na koniec ubite na sztywno białka . Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy do 60 minut w 180 st , od czasu do czasu sprawdzać patyczkiem czy jest upieczone , ciasto ostudzamy i przekładamy z powidłami, dżem i powidła zagotować dodać galaretkę i dokładnie wymieszać , odstawić do ostygnięcia i przekładać lekko ciepłymi, żeby zbyt bardzo nie stężąły. Gotowe ciasto polewą .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
babcia 07.11.2012 11:51
lubię taki
babcia 07.11.2012 11:51
lubię taki
artur7 08.04.2011 11:48
uwielbiam
ElizaT 07.04.2011 19:46
rewelacja !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat