Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładane ciasto kawowo-kokosowe (owsiano-kukurydziane)

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka kukurydziana 100 g
mąka owsiana 125 g
masło miękkie 250 g
cukier 130 g
jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa 1

mleko kokosowe 1 puszka
wiórki kokosowe 5 łyżek

masa 2

masło miękkie 60 g
cukier puder 100 g
cynamon 1 łyżeczka
3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w łyżce wody

dodatkowo

wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładane ciasto kawowo-kokosowe (owsiano-kukurydziane)

Ucieramy masło i cukier na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, dalej ucierając. Na końcu dodajemy mąki wraz w proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 65 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrawamy na 2 placki.

Masa 1:
Puszkę z mlekiem kokosowym nie wstrząsamy, wybieramy z niej tylko gęste mleko. Pozostałym płynem nasączamy placki ciasta.
Gęstą masę kokosową ubijamy mikserem, tak jakbyśmy ubijali bitą śmietanę. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe.

Masa 2:
Wszystkie składniki miksujemy do momentu utrzymania puszystej masy.

Składamy ciasto.Na pierwszy placek wykładamy masę 1. Przykrywamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy masą 2. Na końcu posypujemy wiórkami kokosowymi.

Uwaga: jeśli wolisz bardziej kokosowe ciasto, warto podwoić składniki na masę 1.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak