Przecier z mirabelek jako dodatek do mięs

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mirabelki

    1 kg
  • jabłko kwaśne

    0,5 kg
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki
  • gorczyca biała cała

    3 łyżeczki
  • goździk Prymat

    1-2 łyżeczki
  • kurkuma mielona

    3 łyżeczki
  • mielony cynamon Prymat

    3 łyżeczki
  • pieprz biały mielony

    2-3 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    3 łyzeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przecier z mirabelek jako dodatek do mięs foto
Mirabelki umyć i wypestkować . Jabłka obrać , pokroić na mniejsze cząstki. Jabłka i mirabelki dusić na małym ogniu dodając 1-2 łyżki wody aby się nie przypaliły.
Krok 2 - Przecier z mirabelek jako dodatek do mięs foto
Gdy całość dobrze się zagotuje zmiksować blenderem dodając miód .

Krok 3 - Przecier z mirabelek jako dodatek do mięs foto
Całe goździki i gorczycę dobrze rozdrobnić w moździerzu lub młynku .Wszystkie przyprawy razem wymieszać w miseczce i dodać je do przecieru. Zagotować .
Spróbować i ewentualnie dodać miodu lub więcej wybranej przyprawy.
Krok 4 - Przecier z mirabelek jako dodatek do mięs foto
Masę przełożyć do słoików i zawekować, gotując ok. 20 minut. Przecier ma wygląd i konsystencję musztardy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 16.01.2015 13:35
na pewno ten przecier jest pyszny
malina 28.08.2014 08:27
super propozycja dla mnie bo mama dużo mirabelek
gibli 23.08.2014 08:32
ciekawy przepis)
Niebieska 22.08.2014 13:12
to bardzo ciekawa propozycja - biorę sobie ją do księgi
Babciagramolka 19.08.2014 18:13
Podoba mi się. To coś takiego jak chetney. Robię różne ale z mirabelek nie próbowałam. Muszę zapamiętać.
Kolorowa 19.08.2014 13:08
a to ciekawe !
gusia1000 18.08.2014 21:32
Na pewno jest dobry taki przecier.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat