Przecier pomidorowy na zupę/sos

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory Lima

    3 kilogram
  • sól

    1 1/2 łyżka
  • cukier

    1 1/2 łyżka
  • oliwa

    8 łyżeczka
  • liść laurowy

    3 sztuka
  • pieprz czarny ziarnisty

    5 sztuka
  • ziele angielskie całe

    5 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, schłodzić w lodowatej wodzie i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i usunąć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka, zmiksować, dodać przyprawy, sól i cukier. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Z przecieru usunąć ziela, liście i ziarna pieprzu, przelać do wyparzonych, czystych słoików. Na wierzchu polać oliwą z oliwek. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut.

Rady: Do przecieru można dodać ulubione zioła - bazylię czy tymianek.
Można pominąć obieranie pomidorów, ale przed nałożeniem do słoików, należy przetrzeć je przez sito, aby pozbyć się skórek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EmciaPichci 06.03.2014 07:08
musi być idealny :)
Angelika10 21.10.2013 09:21
na pewno pyszny :)
Kolorowa 10.10.2013 11:34
Wygląda cudnie ;)
Habibi 10.10.2013 10:48
U mnie na straganach niestety ostatnio już nie było limy, a bardzo ją lubię do przetworów, do leczo i jajecznicy :) Robię podobny przecier, ale dodaję tylko sól i cukier - zimą idealny do zup, sosów, ale też pijemy go zamiast tego z kartonów.
Janina 10.10.2013 09:39
Fajna sprawa swoje przetwory;)
msmors 10.10.2013 09:37
najlepszy domowy przecier, super zdjęcie
Konczi 10.10.2013 09:29
super ujęcie :) sosik musi być smaczny
Ola1984 10.10.2013 09:15
Tak, pomidory z mojej szklarni, w tym roku miałam sporo, więc z odmiany lima (podłużne) zrobiłam przecier, a inne odmiany wykorzystałam do zrobienia domowego ketchupu :)
dwa pokoje z kuchnią 10.10.2013 09:02
super fotka, a pomidory z własnej uprawy? bardzo dorodne więc sos też pewnie pyszny :)
anemon 10.10.2013 08:54
Domowy sos najlepiej smakuje. Piękne zdjęcie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat