Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidor

    2 kg
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przecier pomidorowy

Pomidory należy sparzyć, zdjąć skórki, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować pomidory pod przykryciem przez ok 20 minut mieszając co jakiś czas. Następnie przetrzeć pomidory przez sito, dodać sól i cukier. Ponownie zagotować. Aby uzyskać większą gęstość przecieru należny odparować nadmiar wody. Gorący przecier przelać do wyparzonych słoików, pasteryzować ok 10 minut. Pozostawić do góry dnem, aż przestygną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Zdzisław 13.10.2013 16:00
na zimę się przyda
aisza1 07.10.2013 11:15
taki domowy jest dobry
sasanka 06.10.2013 22:24
bardzo lubię taki domowy przecież bo przyprawiony "po naszemu" stanowi fajną podstawę sosów :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat