Przecier pomidorowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidor

    2 kg
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory należy sparzyć, zdjąć skórki, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować pomidory pod przykryciem przez ok 20 minut mieszając co jakiś czas. Następnie przetrzeć pomidory przez sito, dodać sól i cukier. Ponownie zagotować. Aby uzyskać większą gęstość przecieru należny odparować nadmiar wody. Gorący przecier przelać do wyparzonych słoików, pasteryzować ok 10 minut. Pozostawić do góry dnem, aż przestygną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 13.10.2013 16:00
na zimę się przyda
aisza1 07.10.2013 11:15
taki domowy jest dobry
sasanka 06.10.2013 22:24
bardzo lubię taki domowy przecież bo przyprawiony "po naszemu" stanowi fajną podstawę sosów :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat