Proziaki Ireny

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • jaja

    2 szt
  • sól i cukier

    do smaku
  • tłuszcz do smażenia

    25 dag
  • Soda oczyszczona Prymat

    1,5 łyżeczki
  • kefir

    2 kubki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść luźne ciasto /tzn. miękkie , ale nie klejące się do rąk/. Wałkować podsypując lekko mąką na grubość 0,5 cm. Kroić prostokąty, smażyć na patelni , na rozgrzanym tłuszczu. Odkladać na ręcznik papierowy dla odsączenia tłuszczu.Smakuje na cieplo lub zimno, smarowane masłem lub dowolnym dżemem , konfiturami, miodem. Najlepsze wg mnie popijane świeżo zaparzoną kawą zbożową z mlekiem /\"Anatol\"/.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iwona332 19.09.2010 19:07
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat