Proziaki

Proziaki

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Proziaki zwane chlebem sodowym lub plackami mącznymi to tradycyjne domowe chlebki, które najlepiej smakują ze świeżym masłem, białym serem i domową konfiturą. Są również fajnym dodatkiem do treściwych dań jednogarnkowych zastępując tradycyjne pieczywo.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 gramów
  • jajko

    2 sztuki
  • kefir

    250 mililitrów
  • Soda oczyszczona Prymat

    1,5 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Do miski przełożyć jajka, kefir, sodę, sól, cukier i całość dokładnie wymieszać. Dodać część mąki i nadal mieszać aż ciasto będzie gęste. Następnie resztę mąki przesypać na stolnicę, dodać ciasto i rękoma wyrobić na jednolite, mięciutkie ciasto. Za pomocą wałka rozwałkować ciasto na grubość 1,5-2cm i wykroić krążki. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 minut.

2. Po tym czasie krążki z ciasta przełożyć na rozgrzaną, suchą patelnię i piec około 4-5 minut z każdej strony.

3. Bułeczki podawać z domową konfiturą lub innymi dodatkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat