prosty dżem agrestowy

prosty dżem agrestowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • agrest

    2 kg
  • cukier

    1,2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Agrest myję i obieram z szypułek. Około połowy agrestu rozgniatam i zasypuję cukrem. Odstawiam na 2 godziny, aż puści sok. Wtedy go gotuję, aż się cukier rozpuści i dodaję pozostały agrest. Gotuję parę minut, co jakiś czas mieszając. Gorący przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam i odwracam do góry dnem, do ostygnięcia.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna152 27.08.2012 05:05
super
monika1968 27.06.2012 17:49
Ja właśnie się zastanawiam co zrobić z agrestem a tutaj mam przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat