Prosty chlebek piwny z rodzynkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka tortowa

    345 g
  • proszek do pieczenia

    1 1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • rodzynki

    150 g
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • piwo

    335 ml (np. lager)
  • miód płynny

    3 łyżki

Dodatkowo

  • masło

    1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy rodzynki, cynamon i piwo, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy miód i jeszcze raz mieszamy aż składniki się połączą. Podłużną foremkę/keksówkę o wymiarach 32 x 11 cm (możemy użyć mniejszej formy wtedy chlebek będzie wyższy) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45-50 minut.

Po upieczeniu chlebek pozostawiamy ok. 10 minut w foremce, a następnie wyjmujemy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 31.01.2016 23:58
Coś pysznego!
Iwusia 31.01.2016 19:31
wspaniale wygląda, chętnie bym skosztowała
Mniam 31.01.2016 14:21
Z chęcią bym skosztowała :)
Motorek 31.01.2016 12:48
super chlebek
Ola1984 31.01.2016 12:48
Przepysznie wygląda :)
Barbara13 31.01.2016 11:09
takiego jeszcze nie piekłam,ciekawy przepis
Wafelek2601 31.01.2016 10:06
Pyszny chlebuś
dollce 30.01.2016 21:30
Muszę spróbować, wygląda smakowicie :)
Janina 30.01.2016 21:18
Pyszny chlebek;))
Kuchnia Marty 30.01.2016 20:52
Za mną tez chodzi taki prawdziwy, piwny chleb bo ten to taki oszukany.. Czekam na Twój przepis i zdjęcia!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat