Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami - bez zakalca!

Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami - bez zakalca!

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    100 g
  • cukier wanilinowy

    1 łyżeczka
  • jajka

    2 sztuki
  • jogurt naturalny

    2/3 szklanki
  • olej rzepakowy

    100 ml
  • śliwki

    400 g
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Suche składniki mieszamy w 1 misce. W drugiej misce mieszamy składniki mokre. Do mokrych składników dodajemy zawartość pierwszej miski i mieszamy mikserem/łyżką do połączenia składników. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x24 cm. Na wierzchu układamy śliwki rozcięciem do góry. Wierzch ciasta posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i opcjonalnie mielonymi orzechami. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-60 min.
slodkieniebo
Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat