Prosiaki - paszteciki z pieczarkami

Prosiaki - paszteciki z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • masło lub margaryna

    40 gram
  • cukier

    2 łyżeczki
  • mleko

    100 mililitrów
  • drożdże suche

    1 łyżeczka
  • sól

    3 szczypty
  • żółtka

    2 sztuki

FARSZ

  • pieczarki

    500 gram
  • cebula biała

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    3 szczypty
  • liść lubczyku

    0,5 łyżeczki
  • pieprz ziołowy

    0,3 łyżeczki

DODATKOWO

  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • mleko

    1 łyżka
  • rodzynki

    30 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Prosiaki - paszteciki z pieczarkami foto
FARSZ - pieczarki opłucz, osusz i zetrzyj na tarce jarzynowej. Cebulę posiekaj . Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, dodaj pieczarki i smaż mieszając aż odparuje cała woda. Odstaw do wystudzenia. Zimny dopraw solą, pieprzem, lubczykiem, dodaj żółtko, natkę i bułkę tartą, dokładnie wymieszaj.
Krok 2 - Prosiaki - paszteciki z pieczarkami foto
CIASTO - mąkę rozetrzyj lub posiekaj z zimnym masłem aż nie będzie grudek. Dodaj cukier, sól, żółtka. Drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku, wlej do mąki. Zagnieć ciasto. Podziel na 16 części i z każdej urwij po kawałeczki na ryj i uszy. Te urwane kawałki zagnieć razem i rozwałkuj - małym kieliszkiem wykrój 8 kółeczek, każde przekrój na krzyż, na 4 części - to będą uszka. Z reszty wytnij 16 mniejszych kółeczek - zrób to np. zatyczką od flamastra - w każdym wykrój 2 otworki rurką do napojów - to będą ryjki.

Większe kawałki rozwałkuj lekko. Na każdy nałóż czubatą łyżeczkę farszu pieczarkowego i zlep brzegi formując bułeczki. Ułóż je, zlepieniem do spodu, luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3 - Prosiaki - paszteciki z pieczarkami foto
Posmaruj bułki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Przyklej ryjki, uszka i wciśnij mocno połówki rodzynek na oczka - ponownie posmaruj całość żółtkiem. Piecz j 10-15 min. w 170 st. C aż ładnie się zrumienią

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka17

06.12.2017 19:01
Jakie cudeńka urocze..

Lis

19.04.2017 20:03
Zawsze smakowite:)

sezamek

16.03.2017 17:43
bardzo ładne

anulka69

08.01.2017 11:15
ojeju, ale świetne prosiaczki

paniusiaewa

16.12.2016 12:41
Dla dzieciaczków na pewno apetycznie przyciągające.

smerfetka79

16.07.2016 00:09
jadłam je!!! pycha!

bartek8585

02.05.2016 09:48
Genialne i panią kucharkę widać:)

KORAL

11.04.2016 23:19
Bardzo ładnie wyszły :)

parysek10

20.01.2016 22:28
Cudowne, dzieciom się podobają

Asik32

21.05.2015 19:40
Śliczne te prosiaczki i na pewno slodziutkie:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat