PRINCESSA MLECZNO KOKOSOWA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jaja

    5 szt.
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier

    3/4 szkl.
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    1 szkl.

Krem kokosowy

  • mleko kokosowe

    800 ml. = 2 puszki
  • żółtko jajek

    7 szt.
  • cukier puder

    110 gram
  • mąka pszenna

    60 gram
  • mąka kukurydziana

    40 gram

Dodatkowo

  • czekolada mleczna

    100 gram
  • wiórki kokosowe

    do posypania
  • śmietana kremówka

    500 ml.
  • cukier puder

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • woda ciepła

    4 łyżki
  • likier kokosowy

    3 łyżki
  • czekolada gorzka

    3 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: Żółtka od białek oddzielamy. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier. Potem żółtka i przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Miksujemy na małych obrotach. Masę wylewamy na tortownicę wyłożoną pergaminem o średnicy 24 cm. Pieczemy w 160 stopniach ok 20-30 min, do suchego patyczka.

2. Krem: Żółtka ucieramy z cukrem do puszystości. Dodajemy 50 ml mleka kokosowego. Następnie mąki i miksujemy. Resztę mleka zagotować w garnuszku. Gdy zacznie wrzeć dodać masę żółtkową. Mieszać cały czas aż masa zgęstnieje.

3. Gotowy, ostygnięty biszkopt przeciąć na pół. Nasączyć likierem. Krem podzielić na dwie części. Jedną wysmarować spód biszkopta. Nałożyć na to drugi biszkopt. Wsadzić do lodówki. W między czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyciągnąć ciasto i wylać równomiernie na nie czekoladę. Następnie posypać wiórkami i wyłożyć pozostałą część kremu. Wyrównać (boki także kremem wysmarować).

4. Wierzch: Śmietanę ubić. Dodać cukier puder. Żelatynę w garnuszku zalać wodą i poczekać kilka minut aż spęcznieje. Następnie podgrzać aż się rozpuści (nie może dojść do wrzenia) i wlać do bitej śmietany. Bitą śmietanę wyłożyć na krem kokosowy. Wyrównać i posypać rozgniecioną widelcem princesse oraz startą na tarce o grubych oczkach czekoladę. Boki ciasta obsypać wiórkami kokosowymi i opcjonalnie wierzch. Włożyć do lodówki.
paulette17
Wierzch ciasta posypać rozdrobnionym batonikiem princessa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monikaT83 21.03.2015 12:23
bardzo interesujący i przepiękny pomysł:)
Hrabina w kuchni 20.03.2015 23:02
Pyszności, muszę kiedyś zrobić :)
Ada-Gaba 20.03.2015 19:49
Pyszne ciasto
fotoviderek 20.03.2015 17:31
Takie ciacha lubię :)
Janina 20.03.2015 15:15
Super ciacho;)
Megg 20.03.2015 14:16
wspaniałe ciacho :-)
Monika-twin 20.03.2015 14:03
musi byc smaczne ciasto.
bietka 20.03.2015 13:35
bardzo smakowita :)
wwwiolka 20.03.2015 12:27
Bardzo fajny przepis.
Kuchenka 20.03.2015 12:18
apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat