Precelki z topionym serkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • serek topiony

    100 g
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • masło lub margaryna

    100 g
  • żółtka

    2 sztuki
  • mak

    5 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do przesianej mąki dodałam pokrojone w kostkę zimne masło i szybko połączyłam ze sobą. Dodałam pozostałe składniki i wyrobiłam jednolite ciasto, zawinęłam je w folię spożywczą i schowałam do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie utoczyłam wałeczki długości około 28 cm i średnicy 6 mm, formując je na kształt precelków. Ciasto nie wymaga podsypywania mąką i bardzo łatwo się z nim pracuje. Wszelkie łączenia, jak i całe precelki posmarowałam roztrzepanym białkiem, z góry posypałam makiem.
Precelki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam 15 minut. Wyszło mi 16 rumianych precelków.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
manaika 08.12.2012 21:15
ciekawy pomysł
Habibi 08.12.2012 21:02
piekę podobne - uwielbiamy je
Renataj 08.12.2012 20:47
Prezentują się bardzo apetycznie.
Beata61 08.12.2012 20:36
Polecam,łatwe do zrobienia i bardzo smaczne. :)
Goya 08.12.2012 20:18
mniam
gosia561 08.12.2012 20:08
ciekawy dodatek
Marta1986 08.12.2012 20:08
pycha
czekoladka_m 08.12.2012 20:02
Jeśli smakuje tak jak wygląda, to rewelacja!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat