Prażuchy z boczkiem, cebulką i kwaśnym mlekiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2,5 kg
  • mąka ziemniaczana

    ile potrzeba
  • sól

  • boczek

    40 dag
  • cebula

    2 średnia
  • kwaśne mleko

    1 litr swojskie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. Do gorących ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ugniatamy je dobrze tłuczkiem- mąki powinno być tyle, aby prażuchy można było łatwo nakładać łyżką. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy razem aż cały tłuszcz z boczku się wytopi. Łyżką nakładamy na talerz prażuchy, polewamy je boczkiem z cebulą. Obok prażuchów kładziemy dwie łyżki gęstego kwaśnego swojskiego mleka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pajecznik 01.02.2012 12:32
Super! Na każdy humor!
ziutula 06.12.2011 23:37
to jest \"wyżerka\" wyśmienita...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat