Przepis i sposób przygotowania na: Prażaki - SMAK DZIECIŃSTWA
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już w pełni ugotowane, odlewamy z nich połowę wody. Dodajemy mąkę i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i jeżeli mamy jeszcze jakiś nadmiar wody to odlewamy.
A teraz zaczyna sie najcięższa robota. Bierzemy garnek z ziemniakami na podłogę i wkładamy między nogi i zaciskamy. Dodajemy do garnka stopniowo mąkę i mieszamy to z ziemniakami szybko i mocno ubijakiem do ziemniaków. Potrzeba dożo siły. Konsystencja ma być taka kitowana, klejąca :)
Podczas gotowania ziemniaków, smażymy sobie na patelni boczek pokrojony w kosteczce. Możemy dodać do tego 1 łyżkę masła.
Prażaki nakładamy w ten sposób:
łyżkę namaczamy w tłuszczu z boczku i nakładamy tak jakby gałki lodowe :)
Oblewamy tłuszczem i boczkowymi skwarkami.
Możemy popijać maślanką, kwaśnym mlekiem lub kefirem. Ja skąpałam prażaki w maślance i tez było pyszne :)
Smacznego !!!