Prażaki - SMAK DZIECIŃSTWA

Prażaki - SMAK DZIECIŃSTWA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka pszenna

    500 g
  • sól

    do smaku
  • masło

    1 łyżeczka
  • boczek

    300 g
  • kefir

    1 szklanka
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już w pełni ugotowane, odlewamy z nich połowę wody. Dodajemy mąkę i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i jeżeli mamy jeszcze jakiś nadmiar wody to odlewamy.

A teraz zaczyna sie najcięższa robota. Bierzemy garnek z ziemniakami na podłogę i wkładamy między nogi i zaciskamy. Dodajemy do garnka stopniowo mąkę i mieszamy to z ziemniakami szybko i mocno ubijakiem do ziemniaków. Potrzeba dożo siły. Konsystencja ma być taka kitowana, klejąca :)

Podczas gotowania ziemniaków, smażymy sobie na patelni boczek pokrojony w kosteczce. Możemy dodać do tego 1 łyżkę masła.

Prażaki nakładamy w ten sposób:
łyżkę namaczamy w tłuszczu z boczku i nakładamy tak jakby gałki lodowe :)
Oblewamy tłuszczem i boczkowymi skwarkami.
Możemy popijać maślanką, kwaśnym mlekiem lub kefirem. Ja skąpałam prażaki w maślance i tez było pyszne :)

Smacznego !!!

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa104

14.04.2013 09:36
To także smak z mojego dzieciństwa.Robiła je i moja babcia i mama a teraz czasami i ja.Pamiętam,że jako dziecko trzymałam garnek (dokładnie na podłodze) z całej siły a mama ugniatała.Albo na zmianę.Ale za to zawsze smakowały wyśmienicie.U nas także jadało się z tłuszczem ze skwarkami,ale do tego jeszcze obowiązkowo była surówka \z kiszonej kapusty.

Kasia35

13.04.2013 08:06
mojego męża babcia takie robi, ponoć są pyszne tylko nie miałam jeszcze okazji spróbować

Aleksandra/Olcia

12.04.2013 16:56
także je lubie pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat