Przepis i sposób przygotowania na: Prawdziwy żytnio-pszenny chleb na zakwasie ze starego przepisu :
Przygotowujemy dużą miskę do której wsypujemy naszą odmierzoną mąkę, dodajemy zakwas, łyżkę soli i dolewamy wody. Dodajemy drożdże jeśli wyrosły (zdjęcie nr 1). Mieszamy wszystko łyżką do momentu połączenia, jeśli ciasto jest za rzadkie - dodaj więcej mąki żytniej, jeśli za gęste - dodaj więcej ciepłej wody. Ciasto nie powinno być twarde, powinno być elastyczne i trochę klejące do ręki. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, dosypując mąki bo zapewne będzie się baaaardzo kleiło do dłoni (TYLKO NIE PRZESADŹ! IM TWARDSZE, tym wypiek będzie gorszej jakości!). Po kilkuminutowym wyrobieniu przygotuj keksówkę i wyłóż ją wzdłuż papierem do pieczenia i wyłóż w niej nasze wyrobione ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do ciepłego miejsca na czas wyrośnięcia kilku cm w górę (może być to np. tradycyjnie pod kołdrą :), ubraniami, przy piecu, niedaleko palnika gazowego, obojętne). Po wyrośnięciu wstawiamy nasze ciasto do piekarnika. Ustawiając początkowo piekarnik na 60minut pieczenia w 250stopniach, pieczemy tak przez 10minut, po 10minutach zmień temperaturę na 200stopni i piecz przez kolejne 50-55 minut. Po tym czasie otrzymasz cudowny, tradycyjny chleb z przepisu który powstał wieeeele lat temu. Jeśli chcesz sprawdzić swój wypiek czy jest gotowy to popukaj w spód chleba, powinieneś usłyszeć "pusty" odgłos.