Przepis i sposób przygotowania na: Prawdziwki zapiekane z młodymi ziemniakami
Ziemniaki obrałem, pokroiłem w pół plasterki (o grubości 1 cm), przesmażyłem na oliwie, ok. 10 minut, delikatnie mieszając.
W garnku zagotowałem śmietankę. Wrzuciłem przesmażone ziemniaki.
Grzyby i cebulę pokrojone w kostkę wraz z posiekanym czosnkiem przesmażyłem na oliwie ( duży ogień, aby szybko odparowała woda ). Smażyłem 10 minut , cały czas mieszając. Dodałem ziemniaki. Doprawiłem sola, pieprzem i tymiankiem. Gotowałem na wolnym ogniu 10 minut, często mieszając.
Formę do zapiekania wysmarowałem masłem, posypałem tarta bułką, przełożyłem do niej ziemniaki z grzybami. Zapiekałem w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Po tym czasie posypałem startym serem, piekłem jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuścił. Po wyjęciu posypałem pokrojona natką pietruszki.