Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

prawdziwe ruskie pierogi

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
wrzątek 3/4 szklanki
ziemniaki
cebula
koperek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: prawdziwe ruskie pierogi

Obieram ziemniaki i gotuję jak na puree. Boczek podsmażam na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi dorzucam cebulkę pokrojoną w kosteczkę. Część boczku z cebulą odkładam. Przyda się do polania gotowych pierogów. Puree mieszam ze skwarkami i koperkiem. Doprawiam solą i pieprzem. Odstawiam do wystygnięcia.
Mąkę mieszam z gorącą wodą i powoli zagniatam ciasto uważając aby się nie poparzyć. Rozwałkowuję i wykrawam kółka szklanką. Nakładam farsz i sklejam. Gotuję wodę w garnku z odrobiną soli i oleju. Gdy zacznie się gotować, wrzucamy pierogi. Gdy wypłyną daję im jeszcze 2 minuty i wyciągam. Wykładam na talerz i okraszam skwarkami. Można też podać ze śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ulaaa 14.01.2013 11:01
moje ulubione
adelajda 12.12.2012 05:17
Lubie ruskie ! Ja czekam aż woda trochę przestygnie
Milena87 11.12.2012 22:22
Przed wojną we Lwowie mówiono na to danie pierogi polskie:)
Sylwia26 11.12.2012 18:35
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak