Przepis i sposób przygotowania na: Pożywne naleśniki
Mleko wlewamy do miski. Dokładamy do niego jajko, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Całość dokładnie miksujemy za pomocą miksera.
Z ciasta smażymy naleśniki.
Za pomocą dużej łyżki lub chochelki wylewamy porcjami ciasto na rozgrzaną patelnię. Podczas gdy jedna (spodnia) strona naleśnika się rumieni drugą posypujemy wymieszanymi płatkami ze słonecznikiem. Po chwili przekładamy naleśnik i rumienimy go z drugiej strony (posypanej).
Gotowe naleśniki z posypką przekładamy urobionym serkiem. Składamy na połowę. Polewamy miodem i posypujemy rodzynkami.
Podajemy i smakujemy!
Ser: Ser przekładamy do garnuszka, dokładamy żółtka oraz mleko (w takiej ilości by ser nam się lepiej rozrobił i nie był suchy). Całość miksujemy . Słodzimy do smaku wg uznania.