Poziomki w śmietanie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • poziomki

    1 szklanka
  • cukier

    4 łyżki
  • śmietana 18 proc

    400 ml
  • Śmietanka śnieżka

    1 szt
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Poziomki umyć, osuszyć na sitku i delikatnie przemieszać z łyżką cukru.
Słodką śmietankę 18 procentową (z kartonika) ubić mikserem z pozostała częścią cukru i cukrem wanilinowym. Pod koniec ubijania dosypać Śnieżkę i miksować jeszcze 2 minuty.
Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wrzącej wody. Ostudzić i wlać powoli do śmietany- wlewając mieszać aby się nie porobiły grudki.
Do małych miseczek wsypać poziomki i zalać śmietaną. Schładzać około godziny. Przed podaniem wkładać miseczki do ciepłej wody, potem odwracać i wykładać deser na talerzyki.
Udekorować według uznania- ja polałam łyżeczką likieru Blue curacao.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EWI 17.07.2013 12:11
wygląda super
Aneta2604 11.09.2012 18:42
mniam
Mati13 26.07.2012 17:55
wygląda wspaniale
daria2911 15.06.2012 16:48
super
treonina 15.06.2012 15:51
super!
Kekerboom 15.06.2012 14:42
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat