Powidło śliwkowe

Powidło śliwkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    3 kg
  • cukier

    1 1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Powidło śliwkowe

Kroki postępowania

Krok 1 - Powidło śliwkowe foto
Śliwki oczyszczamy, przekrawamy na pół, usuwamy pestki.
Krok 2 - Powidło śliwkowe foto
Przekładamy do rondla i smażymy...
Krok 3 - Powidło śliwkowe foto
Smażmy przez 5-6 dni. W pierwszy dzień przez 2 godziny w następnie dni po 1 godzinie. Dodajemy cukier i smażymy.
Krok 4 - Powidło śliwkowe foto
Gorące powidło przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy. Odwracamy do góry dnem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat