Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła z mirabelek

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mirabelki 5 kg
cukier 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła z mirabelek

Kroki postępowania

1
Mirabelki umyć i rozgotować ciągle mieszając.
Krok 1 - Powidła z mirabelek foto
2
Następnie na sicie przecierać w ten sposób, by zostały pestki i skórki.I gotować przez 45 min. Przykryć i zostawić do następnego dnia. Czynność powtórzyć przez kolejne 2 dni. Gotować zawsze przez ok. 45 min. Ostatniego dnia dodać cukier , wymieszać i gotować aż zgęstnieje.
Krok 2 - Powidła z mirabelek foto
3
Gorące przekładać do słoików i pasteryzować przez 5 min.
SMACZNEGO!
Krok 3 - Powidła z mirabelek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 13.01.2014 12:23
kiedyś takie robiłam
norweska20 14.12.2013 13:12
chętnie wykorzystałabym do naleśników
Bernadeta1 24.09.2013 09:40
z mirabelek nie robiłam a są pyszne
adelajda 09.09.2013 20:55
smakowite muszą być :)
ONY_za_kare 07.09.2013 12:22
swietne powidla! lubie mirabelki :)
Alex_M 06.09.2013 14:14
uwielbiam mirabelki :) dziś robiłam dżem, tylko z ciemnych :)
Malinka 05.09.2013 20:54
Ja też trochę bałam się smaku, tym bardziej, że robiłam powidła po raz pierwszy, ale szczerze powiem, że są naprawdę smaczne:)
kuklik 05.09.2013 20:28
ciekawe jak smakuje bo niezbyt przepadam za mirabelkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak