Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowo - gruszkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 1 kg
cukier 2 łyżki
gruszki 700 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowo - gruszkowe

Śliwki myjemy - płuczemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Przekładamy do garnka i wsypujemy cukier. Smażymy, co jakiś czas mieszając ok. 30 minut.
Gruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do śliwek. Smażymy razem mieszając, aż powidła będą zesmażone i zrobią się gęste.
Gotowe powidła przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 10 minut od momentu zagotowania się wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak