Powidła

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    2,5 kg
  • cukier

    25 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyć i wypestkować. Dodać małą ilość wody i rozgotować śliwki. Gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Gotować tak długo, aby powidła były ciemne i gęste. Na koniec dodać cukier i dobrze wymieszać. Gorące powidła dawać do umytych słoików, zakręcać i stawiać do góry dnem. Z tej porcji wychodzi ok.1 kg powideł.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 11.01.2014 17:10
Uwielbiam powidła.
mirosława4 14.07.2013 09:48
pychotka :)
jeta72 16.03.2013 03:37
uwielbiam :-)
ben-ka 04.01.2013 10:50
w tym roku to i ja robiłam powidła.
Anna138 16.09.2012 23:43
domowe najlepsze
barbara11561 02.08.2012 21:38
pyszne
RenataZ-et 22.07.2012 18:39
nie ma to jak domowe powidła :)
zuzanna_z 18.07.2012 12:06
pyszne do naleśników
Łukasz15 19.06.2012 09:23
domowe powidła są super
Wafelek2601 16.01.2012 08:33
uwielbiam, ale właśnie tylko takie domowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat