Potrójnie czekoladowy, czyli sernik wyborowy

Potrójnie czekoladowy, czyli sernik wyborowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa serowa z gorzkiej czekolady

  • gorzka czekolada

    200 g
  • ser biały

    333 g
  • śmietana 30%

    133 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    7 g
  • cukier puder

    1 łyżka
  • woda zimna

    2-3 łyżki

Masa serowa z mlecznej czekolady

  • czekolada mleczna

    200 g
  • ser biały

    333 g
  • śmietana 30%

    133 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    12 g
  • woda zimna

    4 łyżki
  • cukier puder

    1 łyżka

Masa serowa z białej czekolady

  • biała czekolada

    200 g
  • ser biały

    333 g
  • śmietana 30%

    133 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    12 g
  • woda zimna

    4 łyżki
  • cukier puder

    1 łyżka

Masa czekoladowa

  • czekolada gorzka

    100 g
  • śmietana 30%

    100 ml
  • masło

    1 łyżeczka

Do ozdoby

  • orzechy włoskie

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Potrójnie czekoladowy, czyli sernik wyborowy foto
Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej.
Krok 2 - Potrójnie czekoladowy, czyli sernik wyborowy foto
Przelać do sera...
Krok 3 - Potrójnie czekoladowy, czyli sernik wyborowy foto
... następnie dodać ubitą z cukrem pudrem śmietankę i żelatynę (najpierw namoczoną , a następnie rozpuszczaną w kąpieli wodnej). Całość delikatnie wymieszać i przelać do okrągłej formy (ja wysmarowałam ją tłuszczem i całą wyłożyłam papierem do pieczenia). Masę wyrównać i schować do lodówki.
Krok 4 - Potrójnie czekoladowy, czyli sernik wyborowy foto
Analogicznie postąpić masą z czekolady mlecznej...
Krok 5 - Potrójnie czekoladowy, czyli sernik wyborowy foto
...którą przelewamy na masę z gorzkiej czekolady. chowamy do lodówki.
Krok 6 - Potrójnie czekoladowy, czyli sernik wyborowy foto
I na końcu masa z białej czekolady, którą przelewamy i ciasto chowamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Krok 7 - Potrójnie czekoladowy, czyli sernik wyborowy foto
Następnie robimy polewę czekoladową (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem, na końcu dodajemy śmietankę). Gotową polewą polewamy ciasto i do lodówki.
Krok 8 - Potrójnie czekoladowy, czyli sernik wyborowy foto
Wierzch posypujemy zmielonymi orzechami.
SMACZNEGO!
Malinka
Ser miałam z wiaderka waniliowy, może też być naturalny, ale wówczas trzeba zwiększyć ilość cukru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 18.09.2016 14:55
bardzo ciekawy sernik:-)
bryndzia93 07.09.2016 17:04
Świetny torcik :)
Habibi 07.09.2016 11:46
jak nie przepadam za sernikami, tak ten akurat należy do nielicznych, które zjadam chętnie
Pobitegarybarbary 07.09.2016 11:32
Prezentuje się wspaniale!
mirosława4 07.09.2016 11:20
wyśmienity !
Alex_M 07.09.2016 10:52
rewelacyjny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat