Potrawka z sarniny

Potrawka z sarniny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sarnina

    750 g (udziec)
  • cytryna

    1 szt
  • woda

    50 ml
  • wino czerwone wytrawne

    50 ml
  • cebula

    1 szt
  • marchew

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler korzeniowy

    1 kawałek
  • liście laurowe Prymat

    2 szt
  • pieprz czarny ziarnisty

    20 szt
  • masło

    150 g
  • masło

    30 g (do zasmażki)
  • rosół

    250 ml
  • galaretka porzeczkowa

    100 g
  • mąka

    1 pełna łyżka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata z jarzynami : Wycisnąłem sok z cytryny, dodałem wodę, wino i pokrojone w cienkie talarki jarzyny i korzenie. Zagotowałem, polałem mięso. Marynowałem 2 dni.
Mięso osączyłem z marynaty, posoliłem, przełożyłem na rozgrzane masło, dodałem jarzyny z marynaty, Mięso osączyłem z marynaty, posoliłem, przełożyłem na rozgrzane masło, dodałem jarzyny z marynaty, dusiłem pod przykryciem, aż mięso zmiękło i zrumieniło się. Wyjąłem. Do powstałego sosu dodałem mąkę, zasmażyłem, rozprowadziłem rosołem, przetarłem przez sito, zagotowałem, dodałem galaretkę porzeczkową, doprawiłem. Sarninę pokroiłem na równe kawałki, włożyłem do sosu, zagotowałem. Wyłożyłem na półmisek, dodałem sos porzeczkowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

norweska20

10.03.2018 00:35
Prezentuje się smakowicie :)

KORAL

02.03.2018 12:29
dobre mięso :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat