Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

potrawka z kurczaka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 2 sztuki
włoszczyzna
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
żółtko jajek 1 sztuka
sok z cytryny
cukier 1 łyżka
śmietana 18 proc
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: potrawka z kurczaka

Gotuję rosół z kurczaka i włoszczyzny. Najlepiej jak robi się odpowiednio długo aby nabrał odpowiedniego smaku. Po ostudzeniu wyjmuję kurczaka i rozszarpuję na mniejsze kawałki. Celowo napisałam rozszarpuję bo w takiej formie jadłam na stołówce :)
W rondelku roztapiam masło, dodaję mąkę i szybko mieszam aby nie powstały grudki. Do zasmażki wlewam około 0,5l zimnego rosołu i mieszam do uzyskania gładkiej masy. Dodaję cukier i sok z cytryny. Śmietanę mieszam z żółtkiem i kilkoma łyżkami rosołu. Dolewam do rondelka. Dorzucam mięso z kurczaka i całość zagotowuję. Powinna powstać gęstawa potrawka. Można podawać z ryżem. Ja najczęściej serwuję z puree ziemniaczanym i surówką z buraczków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 21.12.2012 18:03
super
Norgiusz 21.12.2012 18:03
super
EWI 20.12.2012 17:49
mniam
Iwka 20.12.2012 17:21
pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak